Skip to content

1. Rögzített pótlások

Fémalapú kerámia pótlások

nem nemesfém:

Ez esetben a kerámia pótlás alapja nikkeltartalmú vagy nikkelmentes fém. Az általunk használt fém alapanyagok: Nikkeltartalmú fém: BEGO- Viron 99 (összetevők: Ni 65%, Cr 22,5%, Mo 9,5%, Nb 1,0%, Si 1,0%, Fe 0,5%, Ce 0,5%, C max 0,02%) – beágyazó: Bellawest SH

Nikkelmentes fém: svájci, Metaplus Uni (összetevők: Kolbalt 63,0%, Chrom 25,5%, Wolfarm 8,5%, Silicium 1,1%, Molybdaen 1,0%, Mangan 0,8%, Kolhlenstoff 0,1%)- beágyazó Bellawest SH

A fém vázat a japán, Noritake Dental Supply Co., Ltd. Által gyártott kerámiával képezzük. A Noritake kerámia a tradíció és innováció egységét testesíti meg a fogtechnikában, olyan magas égetésű kerámiafajta, mellyel esztétikus és élethű eredményt kapunk.

Öntött arany:

Az öntött arany pótlások esetében magas aranytartalmú vagy csökkentett aranytartalmú, illetve palládium bázisú nemesfémet használunk.

Magas aranytartalmú- kerámiával leplezhető- ötvözet: Biocclus 4 (összetevők: Au (85,8%, Pt 11,0%,

Rh 0,7%, In 1,7%, Zn 0,5% )

Csökkentett aranytartalmú fém: Gussgold RCF (összetevők: Au 57,0%, Pd 10,0%, Ag 27,0%, In 4,0%, Zn 1,4%, Ir, Sn < 1%)

Palládium bázisú nemesfém: Simidur S2 (összetevők: Au 2%, Pd 78,6%, Cu 9,8%, Zn 0,2%, Ga 8,8%, Ru 0,4%)

Ezekre a fémekre japán Noritake kerámiát vagy német gyártmányú Quattro Ceramik HI kerámiát égetünk.

Galván arany:

A galván technikához a Wieland Edelmetalle Gmbh&Co. cég AGC Galvangold aranyfolyadékját használjuk, mely 99,9% aranytartalmú. Az arany vázat Quattro Ceramik HI kerámiával leplezzük. Ez egy biokerámia, mely megfelel a magas esztétikai igényeknek és égetése alacsony hőfokon történik, ezáltat a fiziológiai jellemzői sokkal jobbak a magas égetésűnél, ill. a megmunkált fém kisebb hőstressznek van kitéve. Ezáltal a fém fiziológiás tulajdonságai is kevésbé károsodnak.

Arany inlay/onlay, fémkorona

·        nem nemesfémből

·        nemesfémből (A kerámiával nem leplezett nemesfém pótlásokhoz speciális anyagokat használunk: az inlay-hez inlayaranyat, a teleszkóp munkához pedig megfelelő ötvözetű speciális aranyat.)

Fémmentes rögzített pótlás

Kerámia alapú:

Ezeket kizárólag tűzálló csonkra égetett technológiával készítjük. (Beágyazó-Nori-West). Tapasztalatunk szerint, ennek a technológiának az előnye a préselt kerámia pótlásokkal szemben, hogy szebben rétegezett porcelán készíthető vele, illetve nincs meg benne az öntési folyamat során keletkezett feszültség. Így sokkal kisebb a repedések és törések előfordulása ezen terméknél.

Fotópolimerizáló műanyag:

Fényre kötő technológiával készített Signum kemény műanyag leplezés, melynek esztétikai előnyét az adja, hogy az anyagban magas az üvegrészecskék aránya. Így a fényhordozási képessége megközelíti a kerámia esztétikai hatását (ugyan azt nem éri el). A Signum metakrilát bázisú alapanyag, mely kadmiummentes.

Cirkónium – oxid:

Cégünk több cég által Cad-Cam technológiával előállított vázakat készített. Ezek szolgálnak alapul a rögzített fémmentes cirkónium pótlások elkészítéséhez. Azt, hogy melyik cég melyik termékcsoportját használjuk fel, minden esetben a megrendelőing igényei és az adott szituáció dönti el és attól függően választjuk ki a megfelelő gyártót. A termékekre az individuális leplezést kollegáink készítik el a laboratóriumban. Erre Noritake Cerabien CZR kerámiát használunk, melynek alkotói a szilícium-oxid es alumínium-oxid.

2. Kivehető pótlások

Hagyományos műanyag alapú protézisek:

Szakmai hitvallásunk szerint, a protétikai munkák a fogtechnikus szakmán belül egy külön szakmát képeznek. Munkatársaink komolyan veszik ezt a gondolatot, és nagy anatómiai és anyagismerettel, körültekintéssel tervezik és készítik el a műanyag alapú fogpótlásokat. Az okklúzió, illetve az artukációs gnatológiai viszonyok figyelembevétele mellett, ezt a munkát csak akkor tudjuk sikeresen végezni, ha az orvoskollégák körültekintő egyéni kanalas lenyomatot és harapást vesznek. (Impact fogsoranyagok)

Fémalapú kivehető protézisek:

Mint mintára öntött fémleplezés mint pedig fényre kötő viasszal készülő pótlásokat készítünk. A fémlemez tervezésnél az egyik legfontosabb dolog az aktív kommunikáció nemcsak verbálisan, hanem fotó és lenyomat segítségével is. Magas rugalmasságú öntőfémeket használunk es kizárólag szilikonbázisú másolási technológiát alkalmazunk. Az általunk használt lemezfém: BEGO Vironit Extra Hard (összetétel: Co 63%, Cr 30%, Mo 5%, Si 1,1%, Mn, C) – beágyazó: Wirofine

Allergiamentes Műanyag alapú protézisek:

A műanyag alapú protézisekhez a Valplast Műanyagot használjuk. Egy Valplast protézisnél nincs fémkapocs, nagy rugalmasságú, nem törhető és esztétikus. Az anyag acryl mentes, ideiglenes és részleges protézisekhez, klipszekhez és implantátumokhoz jól alkalmazható.

3. Kombinált fogpótlások

Teleszkópos:

Teleszkópos rejtett elhorgonyozásoknál előnyben részesítjük a tercier megoldásokat, eszerint a primer rész öntött aranyból készül. Nagy precizitású frézelést követően a szekunder koronát galván arannyal készítjük el, melyet egy a lemezen található tercier betétbe rögzítünk (fém-fém ragasztóval, vagy lézeres hegesztési technológiával). Ezzel a megoldással egy nagy pontosságú, teleszkóp koronák eseté, tökéletes frikciójú, konus koronák esetén pedig pontos adhezív tapadású rögzülést tapasztalhatunk.

Frikciós rejtett elhorgonyozások (Bredent):

A lehetőségek közül a Bredent családból a VKS oc., VKS sg., Vario Soft 3, Profil stég… stb. termékeket alkalmazzuk.

Patentos rejtett elhorgonyozások:

Ez esetben a Ceka termékcsalád eszközeit használjuk, melyek előnye a műanyag elhorgonyozásokkal szemben, hogy aktiválható, inaktiválható, a betét könnyen cserélhető benne, egzaktabb végeredményt kapunk, mint a műanyag betétes elhorgonyozásoknál. A kombinált munka frézvállaira és teher átvivő karjaira, illetve az interlockra nagyobb szerep hárul ebben az esetben.

Kilincszáras (riglis) rejtett elhorgonyozások (Bredent):

A mi palettánkon a Steckriegel Snap (Bredent) és a Robolock (Heraus) szerepel. Ezeket az elhorgonyozásokat gyakran használjuk egyoldali sorvégi hiányzásnál, de bátran alkalmazható klasszikus kombinált fogpótlások estén is. Nagy előnye a többi elhorgonyozással szemben, hogy a páciens tehermentesen- tehát frikciós erőhatások nélkül-tudja ki és behelyezni a szájába. Ezáltal a meglévő fogállományt nem teszi ki ennek a napi rendszeres erőhatásnak.

Stégek:

Előszeretettel építjük be a dolder stég (Dentaurum) különböző verzióit (arany,titán, nem nemesfém). Ezek előnye, hogy direkt a fogsorba is építhető, impalntátumos munkáknál akár a gyári felépítményre lézerezhető, de alkalmazható fémlemezes csúsztatók betétjeként is. Gyakran használunk műanyag fémbetétes stégeket is, itt szintén a Bredent termékcsalád csúsztatóit alkalmazzuk. Ebben az esteben a pillérfogak frézelése és a frézvállak pontos elkészítésére szintén nagy szerep hárul a műanyag betétek hosszú élettartama és a behelyezhetőség érdekében.

aktualis

1, Cad Cam technológia számítógép vezérlésű frézelés

Előnye:

·        tökéletes precizitás

·        digitális modellezés

·        3 dimenziós szkennelt grafika

·        frézelés 5 tengelyes HSC géppel

Cirkonoxid

·        kitűnő esztétikai megjelenés (színében és formájában hasonlít a természetes fogakhoz)

·        nem allergizáló

Króm kobalt

·        hagyományos ötvözet a fogászatban

·        kedvező ár

Titán

·        leggyakrabban használt orvosi fém

·        biokémiailag kiváló

·        minimális allergiás reakciók

2, Flexwell tecnológia

Flexwell – kombinált fémmentes megoldások

·        teljesen fémmentes

magas esztétikai igényt elégít ki azáltal, hogy könnyen hordható